Víťazom pretekov Okolo Slovenska sa stal Tratnik, záver vyhral Savický

11.06.2017 Celý región

Trnava 11. júna (TASR) - Víťazom 61. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa stal Slovinec Jan Tratnik. Záverečnú 4. etapu so štartom a cieľom na trnavskom Trojičnom námestí s dĺžkou 152,5 km vyhral Rus Ivan Savickij (Gazprom - RusVelo), ktorý sa presadil v záverečnom hromadnom špurte. Na druhom mieste finišoval Slovinec Rok Korošec (Amplatz - BMC), tretí bol Talian Matteo Malucelli (Androni - Sidermec - Bottecchia). V celkovom poradí skončil druhý Talian Mattia Cattaneo (Androni) a tretí Poliak Piotr Brožyna (CCC Sprandi).

"Je to niečo úžasné. Dnes to bola jedna z najstresujúcejších etáp, pretože bol veľký boj o pozície na čele, dosť pádov, no môj tím odviedol opäť skvelú prácu. Takže to nie je moje víťazstvo, ale všetkých chalanov. Chránili ma počas celých pretekov. Po Gire som mal veľmi dobré nohy a bol som dobre pripravený. Som rád, že som tu vyhral. Boli to pre mňa veľmi dobré etapové preteky, nečakal som, že vyhrám, ale vyšlo to. Páčilo sa mi tu, máte tu veľa pekných miest, pekné kopce," povedal víťaz.

Z 13 domácich pretekárov, ktorí sa postavili na štart tradičného podujatia, skončil najlepšie Patrik Tybor z jediného slovenského kontinentálneho tímu Dukla Banská Bystrica. Dvadsaťdeväťročný pretekár obsadil siedme miesto so stratou 38 s na víťaza. Marek Čanecký z Amplatz BMC skončil na 20. mieste (+50 s).

"Preteky sa vyvíjali v pohode, mal som celkom dobré nohy a mal som cieľ skončiť do desiateho miesta. Mohol som ísť trošku lepšie prológ. Nečakal som, že rozhodne práve ten. CCC boli veľmi silní, mali po prológu náskok a potom sa snažili strážiť Tratnika. On navyše aj špurtoval na prémiách a v cieli a získaval ďalšie sekundy. Kontrolovali to. Teší ma, že som najlepší Slovák, ale pre nás to bola taká hlavná povinnosť, aby to bol niekto z nášho tímu," opísal preteky Tybor.

Dres pre najlepšieho vrchára získal český jazdec Daniel Turek z Israel Cycling Academy. Víťazom bodovacej súťaže sa stal Tratnik, najlepší do 23 rokov bol Poliak Piotr Brožyna z CCC. Poradie tímov ovládol taliansky Androni, doterajší líder tejto súťaže Elkov - Author nevyhral kvôli záverečnému pádu.

Ten sa odohral štyri km pred cieľom, no ešte pred ochrannou zónou a ocitlo sa v ňom viacero pretekárov. Medzi nimi boli aj druhý a tretí v celkovom poradí pred etapou Čech Jozef Černý a Portugalčan Ricardo Vilela, obaja tak prišli o stupne víťazov.

Organizátori si v nedeľu pripravili pre pretekárov rovinatú etapu na okruhoch v okolí Trnavy ušitú na mieru špurtérom. Krátko po štarte sa od pelotónu odtrhol Patrik Tybor, ku ktorému sa pridali Brožyna (CCC) a van Winden (Cycling Academy). Ich pokus však vydržal iba zopár kilometrov. Tybor sa vzápätí pridal k druhému úniku s Turekom (Cycling Academy), Kusztorom (Amplatz-BMC), Van Luijkom (Monkey Town), Vasiljukom (Kolss), Ovečkinom (RusVelo) a Cieslikom (Elkov-Author) a ten bol už úspešný. Úvodnú rýchlostnú prémiu v Trnave po 50 km vyhral Tybor.

Medzitým musel líder Tratnik meniť bicykel a v pelotóne prišlo k pádu, do ktorého sa zaplietli viacerí pretekári. 70 km pred koncom mal únik k dobru stále niečo okolo minúty. Potom sa však všetko pospájalo a pred druhou prémiou sa začalo opäť útočiť. Na nej bol najrýchlejší Bissinger, líder Tratnik jazdil v hlavnom balíku a strácal približne 1:14 min. Po treťom prejazde Trojičným námestím asi 30 km pred cieľom bol na čele päťčlenný únik a hlavné pole s Tratnikom na neho strácalo asi 45 sekúnd.

Poslednú rýchlostnú prémiu 17 km pred finišom vyhral opäť Bissinger a získal ďalšiu bonifikáciu. Na čele s ním boli ďalší traja pretekári, ale pelotón už išiel tesne za nimi. Tesne predtým spadli Tybor so spolujazdcom z Dukly Jánom Andrejom Cullym, prvý sa vrátil do balíka, ale druhý si poranil ruku a ostal v kolóne vozidiel. V závere zostal na čele už len Jabrajlov zo Synergy Baku a všetko smerovalo k hromadnému špurtu. Ten nakoniec ovládol Savickij. Z domácich si v poslednej etape najlepšie viedol Marek Čanecký (22. miesto).

Tesne pred finišom, asi štyri kilometre, prišlo k hromadnému pádu. Po dojazde panovali spory, či to bolo už v ochrannej zóne alebo ešte pred ňou, rozhodcovia rozhodli, že pred a tak viacerí jazdci prišli o cenné miesta.

"Prvý pocit je úľava, že to dopadlo veľmi dobre. Kategória 2.1 bola pre nás veľká výzva i zodpovednosť. Myslím si, že celý organizačný výbor zapracoval na jednotku a chcem sa im za to poďakovať. Zišla sa tu najlepšia konkurencia v porevolučnej histórii, lebo vieme, že predtým sme chodili majstri sveta i olympijskí víťazi. Teraz sme tu mali účastníkov tohto ročníka Giro d'Italia. Veľmi ma potešil výsledok najlepšieho Slováka Patrika Tybora, ktorý skončil na siedmom mieste. Celkovo to dopadlo podľa nášho očakávania a verím, že si túto kategóriu zachováme aj do budúcich rokov," povedal šéf Slovenského zväzu cyklistiky a riaditeľ podujatia Peter Privara.

Výsledky 4. etapy (Trnava, 152,5 km):
1. Ivan Savickij (Rus./Gazprom - RusVelo) 3:24:42 h, 2. Rok Korošec (Slov./Amplatz - BMC), 3. Matteo Malucelli (Tal./Androni - Sidermec - Bottecchia), 4. Marco Benfatto (Tal./Androni - Sidermec - Bottecchia), 5. Mihkel Räim (Est./Israel Cycling Academy), 6. Marco Zamparella (Tal./Amore & Vita Selle SPM Prese) všetci rovnaký čas ako víťaz

celkové poradie:
1. Jan Tratnik (Slovin./CCC Sprandi Polkowice) 18:13:29 h, 2. Mattia Cattaneo (Tal./Androni) +32 s, 3. Piotr Brožyna (Poľ./CCC Sprandi) +36, 4. Mihkel Räim (Est./Cycling Academy) +37, 5. Tomáš Bucháček (ČR/Elkov-Author), 6. Krists Neilands (Lot./Cycling Academy) obaja rovanký čas, 7. TYBOR +38, ... 20. ČANECKÝ +50
 

Vyberte región